2017. január 10., kedd

A menyasszonyi csokor

Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy mennyire fontos az esküvő "szereplői" közötti összhang megteremtése.
A virágot azonban nagyon sok minden meghatározza a Nagy Napon, ilyen többek között az évszak, az esküvő stílusa, na és persze a menyasszony kedvenc virága. Nézzük sorban - a felsorolásoknál odaírom zárójelben a virágok latin nevét is, mert előfordulhat, hogy egy növényt több néven ismerünk magyarul, így a latin név határozza meg pontosan, hogy melyikről is van szó.

Évszak:
A népszerűbb virágok szerencsére már egész évben kaphatók, hála a holland termelőknek.
Ilyen például: a rózsa (Rosa sp.), a "csak nálunk mostoha" szegfű (Dianthus caryophyllus), a lizianthus (lizike) (Eustoma grandiflora), a rezgő (Gypsophila elegans), az illatos frézia (Freesia refracta), a krizantém (Dendranthema grandiflorum) és a klasszikus gerbera (Gerbera jamesonii), illetve inkaliliom (Alstroemeria x hybrida ).



  


De ha valami más az elképzelésünk, akkor érdemes figyelembe venni, hogy a virágunk melyik évszakban virágzik. Bár nagyon sok virág egész évben elérhető, itt már nagy különbség lehet árban, illetve az optimálistól eltérő időjárás következtében a virág élettartama nagymértékben lerövidülhet.

A teljesség igénye nélkül összeszedtem néhány virágot évszakonként.

Télen az egész éves kínálatot jól kiegészíti a boglárka (Ranunculus asiaticus), az amarílisz (Hippeastrum)és a tulipán (Tulipa sp.)


Tavasszal előbújnak a hagymások: nárcisz (Narcissus), jácint (Hyacinthus orientalis), fürtös gyöngyike (Muscari) és a gyöngyvirág (Convallaria majalis). Ezeken kívül pedig megjelenik a kagylóvirág (Molucella laevis), a szellőrózsa (Anemone sp. - nem egyenlő a lizianthussal), a vintage bazsarózsa (Paeonia sp.) és a bíborruta ( Boronia), melyek a mérsékelten meleget kedvelik.




Nyáron minden kánikulatűrő virág virágba borul: a liliom (Lilium x hybridum) minden fajtája, a habos hortenzia (Hydrangea), a kecses kála (Zantedeschia aethiopica), a nyugtató levendula(Lavandula augustifolia) és a sarkantyúfű (Delphinium x cultorum) és a megszámlálhatatlan fajtájú mezei virágok, melyek remek kiegészítői a rusztikus, vintage vagy szabadtéri esküvőknek.



Kora ősszel még megtalálhatók a nyári virágok, de már megjelennek az évszak jellegzetes színeiben tündöklő dáliák (Dahlia x hybrida), krizantémok, rézvirágok (Zinnia elegans). Nálunk még nem annyira elterjedt az egyre trendibbnek számító kakastaréj (Celosia argenteum cristat) és pulykatakony (Amaranthus caudatus), amit talán a neve miatt egyáltalán nem tennék menyasszonyi csokorba, de felhasználhatóságát tekintve nagyon jól variálható, a csokroknak esést és egyfajta lágyságot / extrát ad, attól függ milyen színben használjuk.


A csokor stílusát nemcsak a felhasznált virágok, de azok színei, a csokor kiegészítő virágai és a csokor formája is befolyásolják.


A rózsa, a kála, a lizianthus a romantikus, klasszikus elegáns stílust képviseli, míg a boglárka, a bazsarózsa inkább a fiatalos, bohókás romantikus csokroba illik. A mezei virágból kötött csokrok, illetve a hortenzia és a rezgő nagyon jól illenek egy szabadtéri vintage vagy rusztikus esküvőhöz. Egy különlegesebb virág használata dominánssá teszi a csokrot, ilyen például a papagájvirág (Strelitzia reginae), a koronás liliom (Gloriosa superba)a protea és az orchidea, melyek már egzotikus megjelenésükkel különlegességet sugallnak.


Ha a csokorban csak egyfajta virág szerepel, akkor erőteljesebben érvényesül a stílusa, míg más virágokkal, illetve zöldekkel, bogyókkal kiegészítve lágyabb csokrot kapunk.


A csokor eleganciáját fokozza, ha tömören van kötve, míg zöldekkel bolondítva lazább, természetesebb csokrot kapunk.


A harmóniát a ruha és a csokor között a szalag típusa, anyaga és színe tökéletesíti és teszi fel az i-re a pontot.


A virágok ünnepélyessé teszik az egyedi alkalmakat, megteremtik az esküvő stílusát és felöltöztetik a helyszínt. Ezért a virágok kiválasztása nagy odafigyelést igényel.

Természetesen a menyasszonyi csokor jellegzetes virága(i) megjelennek az esküvő egyéb virágdekorációiban is, így az asztaldíszekben és a kitűzőkben is. 

A következő bejegyzésekben részletesebben kitérek majd a különböző virágdekorációkra, az asztaldíszek típusaira és bemutatom majd a szegfű sokoldalúságát, olvassatok továbbra is!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése